Wat is Vinyasa Yoga?

Wanneer je je wilt verdiepen in yoga raak je wellicht al gauw het spoor bijster in alle soorten yoga die er zijn. Wellicht is het handig om te weten dat het doel van yoga (in de breedste zin) zich ongeveer laat vertalen als: “het verstillen van de geest”. Ikzelf zie yoga als oefening in bewustzijn wat datgene wat er binnenin jezelf gebeurd.

Door de jaren heen zijn er meerdere manieren ontstaan om dit doel te bereiken. In het Westen zijn vooral de fysieke vormen van yoga bekend, maar er zijn ook vormen waar dit niet of van minder belang is. Binnen de fysieke vormen van yoga zijn er ook talloze keuzes. Het nadeel is dat dit verwarrend kan zijn voor mensen die zich willen wagen aan yoga, het voordeel is dat er eigenlijk wel voor een ieder een passende stijl te vinden is. Mensen die nieuw zijn met yoga is het zeker aan te raden om verschillende stijlen (maar ook docenten) uit te proberen, op zoek naar een goede match. Uiteraard kan een voorkeur ook veranderen met de tijd.

Om te voorkomen dat er een lange lijst ontstaat van verschillende yoga vormen, wil ik mij beperken tot waarom ik Vinyasa yoga een fijne stijl vind. Bij Vinyasa yoga is er constant beweging van een houding naar de volgende. Dit gaat het liefst zo vloeiend mogelijk. Hierbij worden de beweging en de ademhaling op elkaar afgestemd. De focus op ademhaling en beweging maakt Vinyasa yoga meditatie in beweging. Hiermee bereiken we uiteindelijk “het verstillen van de geest”. Uiteraard is het ook zo dat je de door het fysieke aspect sterker en leniger wordt. Het mooie van Vinyasa yoga vind ik vooral dat alles wat je doet op de mat iets over je zegt. Wat voor gedachten komen er bij je op tijdens de beoefening? Hoe ga je om met bepaalde uitdagingen of situaties? Naast alle fysieke voordelen, leer je vooral ook veel over wat er binnenin gebeurd. Johan Noorloos heeft de uitspraken: “Welke gedachten komen bij je op? En zijn deze dienend?” en “De echte yoga begint als je van de mat af stapt”.